19 Haziran 2010 Cumartesi

Künefe


Malzemeler:
- 250 gram çiğ tel kadayıf
- 125 gram tereyağı
- 125 gram künefe peyniri (tuzsuz beyaz peynir veya dil peyniri kullanabilirsiniz. Ben bulamadigim icin "Mozarella" peyniri kullandim iki paket)
Serbeti için:
- 1,5 bardak su
- 1,5 bardak toz şeker
- 4 - 5 damla limon suyu
(ben 3 bardak su ve 2,5 bardak seker kullandim ve serbeti cok fazla geldi. Yukardaki miktar kafi gelecektir)
Yapılışı:
ilk olarak serbetini hazirlayin. Su ve sekeri tencereye koyun ve 5 dakika kadar kaynatin. Daha sonra limon suyunu ekleyin ve bir kac dakika daha kaynatin ve sogumaya birakin.
Tereyağını ocağa alarak eritin. Tereyağı eridikten sonra kadayıfları tel tel ayirin ve kesme tahtasına alarak ince ince kesin. Bir kap içine alın, üzerine tereyağını dökün ve iyice karıştırın. Tavada ocakta pisirerekte oluyor. Ben firinda pisirdim. Kücük boy yuvarlak tepsiye yagli kadayifin yarisini esit olarak yayin ve üzerine baska bir kapla yada ellerinizle üzerine bastirarak tepsiye sikistirin.
Üzerine ince dilimlediğiniz peynirleri yerleştirin ama kenarlarda biraz boşluk kalmasına dikkat edin. Kalan kadayıfları da peynirlerin üzerine döşeyin ve ilk kat için yaptığınız gibi yine sıkıştırın. Tavada yapiyorsaniz ocağa alın ve kısık ısıda pişirmeye başlayın. Alt kısmı kızarınca dikkatlice çevirin ve pişirmeye devam edin. Firinda yapiyorsaniz 180 derecede önceden isitilmis firina sürün ve üzeri kizarana dek pisirin.
Sicak pismis kadayifin üzerine sogumus serbeti yavas yavas dökün. İsterseniz üzerini çekilmiş fıstıkla süsleyerek servisini yapabilirsiniz... Benim servisim ve fotograf cekmem cok aceleye geldigi icin istedigim gibi süsleyemedim ve yaninda cevizli dondurma ikram ettim.

Afiyet olsun.. Hmmm... cok severim... birde kaloriler olmasa...

10 Haziran 2010 Perşembe

Tavuklu soganli patates graten (gratin)

Merhaba arkadaslar,


nasilsiniz?? Umarim bir yaramazlik yoktur ve hersey yolundadir. Yine ara verdim bir müddet. istemeyerek oluyor. Yine yoklugumda beni merak eden arkadaslara tesekkürler ediyorum. Hatirlanmak gercekten cok güzel.


Günler birbirini kovaliyor kosusturmaca bitmiyor yorgun düsüyorum birde bakiyorumki yine uzun bir süre blogumdan ve sizlerden uzak kalmisim. Yetisemiyorum bir türlü... birakin sizlere ugrayip hal hatir sormayi güzel lezzetlerin tadina bakmayi kendi blogumla bile ilgilenemez oldum. Biliyorum hep sitem hep degisme düzelme ve daha iyi olma sözleri ve yine iSTiKRARSIZLIK. Son zaman bende diz boyu... ister blog konusunda ister kendi kendime verdigim bazi sözler konusunda ister DiYET konusunda. Kendimi cezalandirmam gerek. Saldim cayira mevlam kayira olmamali... kendimi taniyamaz oldum.... offff...


Bos zaman buldummu hemen mailler facebooktaki mesajlar izleyemedigim dizilerin tekrarlari derken (hos zaten bir tek EZEL´i izler oldum)... birde bakmisim saat ilerlemis gün beni yormus yorgun düsmüs bilgisayari kapatmisim.


Gevezeyimde... belli olmuyormu... gelelim günün tarifine...


Gecenlerde denedim ve cok lezzetli bulduk. Sizlerde deneyin. Her türlü sebzeyle yapabilirsiniz. Brokoli karnabaharda güzel yakisir. Ama ailem yemedigi icin yapamiyorum. Mantarlisida güzel olur eminim...






Malzemeler:

  • 5-6 büyük boy patates (benimkiler ufakti sayisida ona göre daha fazla)
  • 1 büyük kuru sogan (ben hazir satilan yagda kavrulmus kurutulmusunu kullandim)
  • 3-4 dal taze sogan
  • 3 tane tavuk gögsü (tavada önceden hafif kizartilmis)
  • 1 kutu cig krema (200 ml)
  • 200 ml süt
  • 1 cay kasigi tuz
  • Kräutersalz / tuzot (arzuya göre)
  • 1 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
  • 2 yemek kasigi sivi yag


Yapilisi:


Patatesleri soyup oldukca ince halka seklinde dograyin. Bir borcami 1 yemek kasigi sivi yagla yaglayip patatesleri icine döseyin. Üzerine ince dogranmis taze soganlari, ince dogranmis 1 yemek kasigi yagda kavrulmus kuru sogani (yada "Röstzwiebel"den 3 yemek kasigi - resmi asagida) ve iri parcalara kesilmis önceden tavada kizarmis tavuk gögsünü koyun, bunlari tuzlayin, arzuya göre baharatlayin, harmanlayin üzerine cig kremayi ve sütü dökün, her yerine yaydirin. En son üzerine rendelenmis kasar peynirini serpin. Borcamin üstünü jiletin kagidinla kapatin önceden isitilmis 180 derece sicakliktaki firinda 20 dak. kadar pisirin, pismesine yakin üzerindeki folyoyu cikarin ve bir kac dakika daha pisirin üzeri kizarasiya kadar (ister üzerine folyoyu örtmeyipn peyniri en son pismesine yakin üzerine serpip devam pisirin).

Yaninda yesil salata, zeytin yagli nar eksili offfff... Afiyet seker olsun...


Sizlere bol günesli günler diliyorum...