20 Şubat 2010 Cumartesi

Tarcinli findikli kurabiye


Hemserim Asli´nin sitesinde (Kristal Kelebek) rastladigim tarcinli findikli kurabiyeleri denedim ve hayran kaldim. Misafirlerimde coook begendiler...

Biliyormusun Asli, o günü tesadüf 15 yildir görmedigim bir Eskisehirli ablam geldi misafirligi. Dedim hemserimin kurabiye tarifi baska hemserime kismetmis meger.

Kiyir kiyir agizda dagiliyor... cok begenildi... tesekkürler güzel tarif icin canim benim.

Arkadasim cok güzel anlattigi icin tarif icin sizi onun sitesine yönlendiriyorum... ->Kristal Kelebek-Tarcinli findikli kurabiyeler

19 Şubat 2010 Cuma

Sosu yumurtasiz olan islak kek



Islak keki cok severim, lakin sosundaki yumurta cig olunca beni tedirgin ediyor. Heleki yaz aylarinda. Sosunda yumurta olmayan bir tarifi bulup uygulayip bu sekildede cok lezzetli oldugunu görünce cok mutlu oldum.

Tarifi netden bulmustum epey önce, fakat blogun ismini not etmemisim. Blogun sahibi kusuruma bakmaz insallah.


MALZEMELER:

1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı kakao
3 yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu


YAPILIŞI:

Toz şeker,süt ve kakaoyu iyice karıştırın ve bundan bir su bardağı ayırın. Ayri bir kapta yumurtalari mikserle köpüresiye kadar cirpin, siviyagi ekleyin yine cirpin, kabartma tozunu ve unu karistirip bu karisima ekleyin ve kasik yardimiyla yavas yavas karistirin. Yaglanmis firin kabina (ben büyük boy borcam kullandim) döküp 175 derecede önceden isittiginiz firinda üzeri kizarana dek pisirin. Keki firindan cikarin ve ayirdiginiz sosu hic bekletmeden üzerine döküp soğumaya bırakın. Soğuyunca dilimleyip servis yapın. Üstünü hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

O kadar aceleye geldiki ve ev halki o kadar cabuk bitirdiki keki üzerini süslemeden önce ancak bu resmi cekebilmistim.

9 Şubat 2010 Salı

Ana okulunda gözleme sefasi



Oglumun ana okulunda bir gelenektir her ay anneler cocuklarla mutfakta yemekler yaparlar. Biz türklerdende türk yemekleri beklenir. Gecen yil pogaca yapmistik. Bu yilda gözleme yaptik.


Böyle türk yemekleri yapildimi ögretmenler Türkiye´deki tatil anilarindan bahsederler hep. Biri Türkiye tatilinde cocuklara tarcinli ve sekerli gözleme yaptiklarini söyledi. Peynirimizde bitiverince bizde o sekil yaptik. Tereyagi tarcin ve seker koyduk hamurun arasina. Citir citir cok lezzetli oldu tavsiye ederim.


O minik eller isildayan gözlerde isin icinde olunca cok lezzetli gözlemeler cikti ortaya. Cocuklar ve biz anneler müthis keyif aldik. En cok benim kara dut bayildi bu etkinlige. Ortalikta dolasti bi abisinle ve diger cocuklarla oyunlar oynadi bi bizlerle mutfakta zaman gecirdi. Bakalim seneye nasip olursa neler yapariz.

6 Şubat 2010 Cumartesi

Überbackene Gemüsemaultaschen / Firinlanmis sebzeli manti



Öncelikle sevgili Sibel hanim affiniza siginiyorum. Epey önce bu tarifi benden istemistiniz ama ancak nasip oldu yayinlamak.


Arkadasim Nese yapti bizlere arkadas toplantisinda. Cok lezzetliydi hepimiz cok begendik. Ellerin dert görmesin canim benim.i



Malzemeler:


- 3 paket hazir sebzeli manti (büyük boy, toplam 18 tane olacak)
- 1 tablet sebze bulyon
- 2 "Knorr fix Spaghetti Sosse mit Tomate Basilikum" (Hazir poset feslegenli domates sosu, hazir ürün yoksa kendinizde yapabilirsiniz sivi yag rendelenmis yada püre edilmis domates, tuz, karabiber ve feslegenle, tarife zannedersem gerek yok)
- 2 büyük sogan
- 1 büyük boy kirmizi biber
- 6 orta boy mantar
- 2 kutu krema (toplam 400 gram)
- 200 gram rendelenmis peynir
- 2 yemek kasigi sivi yag




Yapilisi:

Bir litre kaynayan suya bir sebze bulyon tabletini eritin ve maultascheleri/mantilari icinde dinlendirdin. Bir tavaya 2 yemek kasigi sivi yag dökün, ince dogranmis sogan ve kirmizi biberi, dilimlenmis mantarlari yagda kavurun. Bu karisimin icine Knorr fixlerden olan "Spaghetti Sosse mit Tomate Basilikum" sosunu karistirin ve iyice kavurun. Bu hazir ürün yoksa rendelenmis domatesle yada hazir pürelenmis domates, tuz ve feslegenle bir sos pisirin. Bu sosun icine kremayi ekleyin ve karistirin. Firin kabina önce Maultascheleri/mantilari yerlestirin sonra sosu üstüne dökün, en üstüne rendelenmis peynir serpin ve önceden isitilmis firinda 180 derecede üzeri kizarana kadar pisirin. ister üzerini aluminyum folyoyla kapatin ve pismesine yakin folyoyu alin. ister pismesine yakin peynirleri üzerine dökün ve peynirler eriyip kizarana kadar pisirmeye devam edin.

3 Şubat 2010 Çarşamba

Hashasli degisik sekilde cörekler







Gecenlerde arkadasim Ayse (ikizlerinannesi) tarcinli minik cörekler yapmisti. Bende bu güzel sekilleri onda görerek esinlendim ve hashasli cöreklerime uyguladim. Aysecigim tesekkürler, ellerine saglik.
Hashasli cörek hamurunun tarifini daha önce vermistim. Buradan ulasabilirsiniz -> Hashasli cörek
Yukarda linkte tarif edilen hamuru 4 esit bezeye ayirin, her birini dikdörtgen sekilde merdane yada oklava yardimiyla acin. ikiser hamurun arasina ve üzerine hashasli ic malzemeden (tarifi linkte) sürün rulo seklinde sarin ve resimdeki gibi yerev sekilde kesip üzerine yumurta sarisi sürüp yaglanmis yada firin kagidi ile kaplanmis firin tepsisine dizip önceden isitilmis firinda 180 derece üstü kizarasiya kadar pisirin. Yanina cay demlemeyi unutmayin. Afiyet seker olsun.
Bu sekilde kurabiye ve pogacada yapmayi düsünüyorum. Cok hosuma gitti sekli.